01 листопада 2021 року представники Івано-Франківської районної ради спільно з керівництвом Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Івано-Франківської міської ради взяли участь у відзначенні 103-ї річниці Листопадового зриву біля пам’ятника на честь проголошення столиці ЗУНР в Станіславові.

Листопадовий чин – одна з найважливіших державотворчих подій в історії України. Внаслідок розпаду Австро-Угорської імперії Польща мала намір включити Галичину і Волинь до свого складу. Але Листопадовий чин (зрив) — українське національно-визвольне повстання у Львові (31.10. - 01.11.1918), організоване Українською Національною Радою та силами Українських січових стрільців, завадило цим планам. В результаті, Листопадовий чин спричинив утворення Української Держави площею 70 тис. км² (співвимірна площі Ірландії). 09 листопада було сформовано її Уряд — Державний Секретаріат. 13 листопада Українська Держава отримала нову назву згідно з прийнятим Українською Національною Радою Тимчасовим основним законом – Західноукраїнська народна республіка (ЗУНР).

Закон визначав територію ЗУНР, яка включала українські етнічні землі і охоплювала Галичину, Буковину і Закарпаття. Територія ЗУНР становила 70 тис. км², населення — 6 млн осіб. Затверджено опис герба держави — золотий лев на синьому тлі, та прапор — синьо-жовтий.

Листопадовий чин, або Листопадовий зрив — яскравий приклад чіткої і злагодженої взаємодії військових і політиків заради втілення в життя національної ідеї, коли спрацював принцип “Україна понад усе!”

Тож пам’ятаймо нашу історію та цінуймо перемоги!