Український державний інститут культурної спадщини (УДІКС) – це культурно-просвітницька установа Міністерства культури та інформаційної політики України, метою якої є збереження і захист культурної спадщини України.

Фахівці інституту продовжують фіксувати руйнування культурної спадщини багатьох постраждалих від російських ракет міст.

“Російським окупантам не потрібна українська інфраструктура. Єдине, чого хочуть рашисти — це завдати якомога більше руйнувань і страждань Україні. Окупантам потрібні лише спустошені та непридатні до проживання українські території. Будівлі, пам’ятки, архітектура, то все їм не треба. Їм не потрібна забудова. Вони не збираються їх використовувати та відновлювати.

Вони прийшли знищити нас. Стерти з лиця землі. Всю країну. Всю націю. Є загроза існуванню держави і всіх нас. І скільки це все ще буде, ніхто не знає.  Ми маємо робити все, що можемо. Наше майбутнє треба вибороти сьогодні!” – повідомляється на Facebook-сторінці інституту культурної спадщини.

Ви також можете допомогти. Якщо ви стали свідками руйнації об’єктів культурної спадщини України, через агресію окупаційних військ російської федерації — заповніть Тelegram чат-бот.

Створений цей електронний ресурс Українським державним інститутом культурної спадщини.

Чат-бот може функціонувати як окрема анкета та розповсюджуватись завдяки QR-коду, або за посиланням https://t.me/ZruynovanaSpadshchyna_Bot.

Telegram чат-бот УДІКС є безпечним, анонімним та швидким у використанні, має можливість збирати інформацію на всій території України, включаючи тимчасово окуповані території. Telegram чат-бот УДІКС є аналогом анкети, що розміщена на платформі Міністерства культури та інформаційної політики https://culturecrimes.mkip.gov.ua/ але відрізняється своєю доступністю у мобільній версії заповнення заявки.

Оскільки УДІКС здійснює діяльність з формування Державного реєстру нерухомих пам’яток України, створення банку даних нерухомих пам'яток України, розробки програмного забезпечення та автоматизованої інформаційно-пошукової системи електронного реєстру нерухомих пам’яток України, збір актуальної та оперативної інформації за допомогою Telegram чат-бот УДІКС буде сприяти роботі спеціалістів УДІКС та матиме важливе значення для забезпечення дистанційного моніторингу стану нерухомих пам’яток на всій території України, включаючи тимчасово окупованих територій.

Довідково: Український державний інститут культурної спадщини (УДІКС) виконує наступні завдання: формування системного моніторингу для всіх видів та типів пам’яток, традиційного середовища та охоронюваних археологічних територій; створення наукових та науково-технічних розробок у сфері охорони та збереження нерухомих об’єктів культурної спадщини; виявлення, атрибуція, фіксація та інші дослідження об’єктів нерухомої культурної спадщини; інформаційно-видавнича діяльність.

Бажаєте допомогти інституту чи бути у курсі подій, щодо нових руйнацій, долучайтесь:

Тelegram канал УДІКС: https://t.me/udiksofficial та

Facebook УДІКС: https://www.facebook.com/usich.mcysu/.

Разом відбудуємо нашу славетну державу!